RobotChallenge 2014’de Lego Sumo kategorisinde 111 robot arasında dünya 5.’liği ödülü alan İEL Robotik Kulübü, bu yıl ulusal ve uluslararası alanda düzenlenen yarışmalarda yarışacak robotların maliyetlerini, yarışma yol masraflarını ve 2016-2017 eğitim-öğretim yılı içerisinde üzerinde çalışacakları "Postür Bozukluğu Düzelten T-Shirt", "Taşınabilir Braille Okuyucu", "Öğrenci Kartı ile Yoklama Projesi" ve "Güneş Paneli ile Çalışan Çevre Dostu Araba Projesi" isimli projelerinin masraflarını karşılamak için desteklerinizi bekliyor.
Robotik Kulübü hakkında detaylı bilgiye ve faaliyetlerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Kısaltması IELTECH olan İstanbul Lisesi Robotik Kulübü teknoloji ve elektroniğe ilgi duyan İstanbul Liseli öğrenciler tarafından modern teknoloji ve çağdaşlığı yakalamak, gelecek nesil öğrencilere bu bilinci aşılamak, bir ekip olarak proje çıkarma yeteneği kazanmak ve en önemlisi geleceğin teknoloji ve yeniliklerini inşa etmek için 2011 yılında kurulmuştur.
Robotik; makine, uçak, uzay, elektronik mühendisliği yanında bilgisayar ve kontrol mühendisliği dallarının ortak çalışma alanıdır. Robotlar, bir yazılım aracılığıyla yönetilen ve yararlı bir amaç için iş ve değer üreten karmaşık makinelerdir. Bu nedenle robotik bütün dünyada ilgi gören ve çoğu mühendislik alanlarına yardımcı bir uğraştır.
Neden İstanbul Lisesi Robotik Kulübü?
İstanbul Lisesi Robotik Kulübü yapmış olduğu çalışmalarla öğrencilerin mekanik ve elektronik anlamda üniversite öğrencisi seviyesinde teknik el becerisine sahip olmasını sağlamaktadır.
Kulüp yönetimi öğrencilere aittir. Bu nedenle kulüpteki öğrenciler teknik bilgi haricinde yönetim ve liderlik becerileri de kazanmaktadır.
Takım çalışması öğrencilerin bir proje öncesinde, sırasında ve sonrasında birbirleri ile nasıl iletişim halinde olması gerektiğini öğreterek, akademik bilginin yanında sosyal ve iletişim yetenekleri kazandırmaktadır.
Kulübün amacı sadece yarışmalara katılmak değil, aynı zamanda yaratıcı ve yenilikçi projeler yaparak, sürekli bir yenilik içinde olan 21. yüzyılın ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeni teknolojiler üretebilecek insanlar yetiştirebilmektir.
Kulübümüzce Tasarlanan Projeler:
GÜNEŞ PANELİ İLE ÇALIŞAN ÇEVRE DOSTU ARABA PROJESİ: Fosil yakıtların çevremize olan zararlarına karşı doğmuş olan bir projedir. Aracımız yenilenebilir bir enerji olan güneşi (güneş ışınlarını) kullanan çevre dostu bir araçtır. Maliyeti diğer araçlara göre daha ucuzdur. Arabamızın boyutları diğer araçlara göre daha küçüktür.
Proje hedef başlangıç ve bitiş tarihleri: 15.05.2017- 01.01.2018
POSTURIZE: Adı “Posturize” olan bu projenin asıl amacı insanlardaki postür yani duruş bozukluğunu düzeltmektir. İnsan vücudu günlük yaşamdaki monotonluktan dolayı normal duruşundan uzaklaşmaktadır. Bunu engellemek için sensörlerle donatılmış bir t-shirt yanlış duruş anında kullanıcıyı yazılan mobil uygulama sayesinde uyarır.
Proje hedef başlangıç ve bitiş tarihleri: 20.11.2016- 01.03.2017
POBRAS: “Portable Braille Scanner”, yani “Taşınabilir Braille Okuyucu” adını verdiğimiz projemizin amacı, anlık olarak Braille karakterlerini latin alfabesi karakterlerine çevirmek, bu sayede Braille alfabesi bilmeyen kişilerin kolaylıkla Braille yazısını okuyabilmesini sağlamaktır. Braille alfabesinin karakterleri altı adet çıkıntıdan oluşur. Geliştirdiğimiz aygıtta sensörler yardımıyla bu çıkıntılar algılanıp işlemcide latin alfabesi karakterlerine dönüştürülür ve LCD ekranına verilir.
Proje hedef başlangıç ve bitiş tarihleri: 29.11.2016- 01.03.2017
ÖĞRENCİ KARTI İLE YOKLAMA PROJESİ: Eğitim öğretim sezonu boyunca öğretmenler tarafından alınan yoklamalarda hem zaman kaybını önleyecek hem de insan hatasını sıfıra indirecek bir sistemin kullanılması tasarlanmıştır. RFID teknolojisi sayesinde öğrenciler kartlarını ders öncesi okutarak sınıfta olduğunu sisteme bildirir. Hayata geçirmeyi düşündüğümüz sistem Wi-Fi teknolojisi ile ağ üzerinden ana bilgisayardaki yazacağımız programa bu verileri iletir. Bu uygulama sayesinde hem kâğıt israfının önüne geçilir hem de öğretmen ve öğrencilerin değerli zamanı harcanmaz.
Katılmış Olduğumuz Yarışmalar:
RobotChallange (Avusturya)
RobotChallange yarışması her yıl Avusturya’nın Viyana şehrinde gerçekleştirilmektir. Yarışmaya 56 farklı ülkeden 2000’den fazla robot katılmaktadır. Yarışmaya genellikle üniversite öğrencileri veya mühendisler katılmaktadır. Bu sene yarışmanın Çin’de düzenleneceği açıklandığından katılmama kararı aldık.
RobotChallange 2014’de Lego Sumo kategorisinde 111 robot arasında dünya 5.’liği ödülümüz vardır. RobotChallange 2015’de Çizgi izleyen kategorisinde final gruplarına katılma hakkı kazandık.
http://www.robotchallenge.org/
Technology Student Association (Amerika Birleşik Devletleri)
Kısaltması TSA olan Technology Student Association (Teknoloji Öğrenci Birliği), fen ve teknolojiye ilgi duyan ortaokul ve lise öğrencilerinin teknik eğitimini desteklemek, onları araştırmaya teşvik etmek ve karşılıklı kültür alışverişinde bulunmak amacıyla 1978 yılında kurulmuş uluslararası bir organizasyondur.
Okulumuz Robotik kulübü üyeleri bu organizasyonun robotik yarışmalarına katılmaktadır. 2013 yılında Animatronics kategorisinde yaptığımız bukalemun robotu dünyada 11. oldu.
2016 yılında ise System Control Technology kategorisinde dünyada 4.’lüğümüz bulunmaktadır.
İTÜRO (İstanbul Teknik Üniversitesi):
İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde düzenlenmektedir. Robotik alanında çalışma yapmakta olan öğrencileri, akademisyenleri ve endüstri temsilcilerini düzenlenecek etkinlikler aracılığıyla bir araya getirmeyi hedefleyen ve meydana gelen teknolojik gelişmeler ışığında bu alanda yapılan çalışmaları sorgulamayı planlayan bir oluşumdur.
İTÜ Robotik Olimpiyatları’nda bu sene katılacağımız yarışma kategorileri; Çizgi İzleyen, Yangın Söndüren ve Kendini Dengeleyen robotlarıdır.
Yıldız Savaşları (Yıldız Teknik Üniversitesi):
Ortaöğrenim ve yükseköğrenim bünyesinde bulunan öğrenciler ile endüstriyel firma yetkilileri ve akademisyenleri bir araya getiren kapsamlı bir organizasyondur. Bu sene Yangın Söndüren, Mini Sumo, Serbest ve Çizgi İzleyen kategorilerine katılmak istiyoruz.
http://yildizsavaslari.yturok.com/
MEB Robot Yarışması:
Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu sene Konya’da düzenlediği Robot yarışmasına Mini Sumo, Robotino ve Serbest Kategori’de katılım göstereceğiz.
Jugend forscht (Almanya):
Jugendforscht, Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından desteklenen ülke genelinde 15-21 yaş arası Matematik, Programlama, Doğa Bilimleri ve Teknik alanlarında yetenekli gençleri desteklemek için yapılan bir proje yarışmasıdır. İlk defa bu yıl yarışmaya “POBRAS” ve “POSTURIZE” isimli projelerimiz ile Teknik dalında katılacağız. Projelerin açıklamalarını “Kulübümüzce Tasarlanan Projeler” başlığı altında bulabilirsiniz.
Ayrıca her yıl düzenli olarak, yaptığımız yarışma robotları ve serbest projelerimizle İstanbul Lisesi Bilim Haftası’na katkı sağlamaktayız.
YILLIK HARCAMALARIMIZ
Kulübümüzün yıllık olarak robot yapımı, öğrenci eğitimi ve hem kendimiz hem de ülkemizin gelişimi için katıldığı yarışmalarda kullanılmak üzere maddi kaynağa ihtiyacı olmaktadır. Aşağıda detaylı olarak ihtiyaçlarımızı görebilirsiniz.
Kulübümüz yarışmalara maddi imkânsızlıklar nedeni ile arzu ettiği sayıda robot ile katılamamıştır. Bu nedenle derece alma şansımız azalmaktadır. Sponsoru olan rakiplerimiz daha fazla robotla katılarak şanslarını artırmaktadır.
Yıllık elektronik devre elemanları ve aletler :….............................................5000 TL
Sensörler ve robotların gövdeleri :………………………………..…………….5000 TL
MEB Robot Yarışması Konya Ulaşım:………………………………………... 2400 TL
MEB Robot Yarışması Konya Konaklama:………………….………………....4200 TL
Sponsorluk harcamaları ve laboratuvarın ihtiyaçları:………………………....4500 TL
Toplam : …………………………………………………………………..……..21100 TL
İletişim Bilgileri:
Berkay Işık
E-Posta: [email protected]
Tel: +905343665842
Ahmet Alper Özüdoğru
E-Posta: [email protected]
Tel: +905315056477
Copyright © 2024, İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı | Her Hakkı Saklıdır. | Site İkipixel